2022 Választás – Mire számíthatunk az elkövetkezendő hetekben?

Áder János köztársasági elnök 2022. április 3. napjára tűzte ki a választást. Mintegy 7,8 millió fő a magyarországi lakóhellyel rendelkező választásra jogosultaknak a száma. A január 26-ai névjegyzék alapján, február 11-ig kézbesítik az országgyűlési választásról és a vele egy napon tartott gyermekvédelmi népszavazásról szóló értesítőt. Amennyiben valaki nem kapja meg az értesítőt, azt kérheti a jegyzőnél vagy a helyi választási irodában. Az értesítő tartalmazza a választópolgár személyes adatait, illetve a szavazás helyét, idejét.

A hivatalos kampányidőszak a kiírt választások előtt indul az 50. napon, így az február 12-re esik. Az erre felhasználható és elszámolható forrásokat csak ebben az időszakban lehet elkölteni.

Egyéni választókerületek- egyéni jelölt állítás

A törvény szerint a jelöltséghez legalább 500, az adott egyéni választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges. Az ajánlások gyűjtésére február 25-e 16 óráig van lehetőség. Ezután kerülnek leadásra az ajánlások a választókerületi választási bizottságnál, ahol döntenek a jelölt nyilvántartásba vételéről.

Hirdetés
Iskolát keresel gyermekednek? Katt ide!

Országos lista

Az a párt állíthat később országos listát, amely minimum 14 megyében és a fővárosban, illetve legalább 71 egyéni választókerületben állított jelöltet.

Országos nemzetiségi önkormányzat is állíthat listát. Ennek feltétele, hogy a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgároknak legalább 1 %-a leadja ajánlását.

Az országos listák bejelentésének a határideje a Nemzeti Választási Bizottságnál február 26. 16 óra.

Az eddig nyilvántartásba vett jelölő szervezeteknek (02.04) a száma 43, ebből 34 párt és 9 országos nemzetiségi önkormányzat.

A következő hetekben sok ismeretterjesztő és tájékoztató cikket készülünk közzétenni ebben a témában.

Finkenzeller Kitti

Források

Szólj hozzá!