30 éve történt: kárpótlási jegyek Füreden, Angolna-gazdálkodás és a polgárőrség sikerei

Féltik a Balaton-partot – törvénymódosítást kérnek a fürediek

(1992. március 15., vasárnap) – Törvénymódosítás kezdeményezésére kérte fel levelében az országgyűlési képviselőket Simon Károly Balatonfüred polgármestere. Erre a lépésre a patinás tóparti város polgárai a kárpótlással foglalkozó lakossági fórumon hatalmazták fel. Attól tartanak ugyanis, hogy szabad földterületeikre oly sokan licitálnak majd, hogy végül felaprózzák a Balatonfelvidék részét, és a szőlőskertek helyén megjelennek a „bódék és bunkerek”. Ez azonban csak az egyik gondjuk.

Balatonfüred határában – és ez vonatkozik a környező településekre is – régen nem volt nagybirtokosság, tehát a kiosztható föld jóval kisebb, mint amekkorára az érdeklődők igényt formálhatnak. Amennyiben a jelenlegi törvény szerint megy végbe a kárpótlás, előfordulhat, hogy elveszik a füredi földet azok elől, akiknek a családja évszázadok vagy évtizedek óta telepedett meg itt, és él ma is a szőlőművelésből. Balatonfüred lakóinak száma az elmúlt 20 év alatt háromszorosára nőtt. A már állandó lakosok itt kérhetik a földet a más vidéken volt – esetleg nagy aranykorona értékű – tulajdonuk után, háttérbe szorítva a licitálással a füredi földek egykori gazdáit. Ezt az eljárást is igazságtalannak tartják.

A polgármester úgy véli, hogy az önkormányzat e vonatkozásban nem tud semmit tenni a Balaton és a régi füredi tulajdonosok védelmében, ezért fordult a vidék országgyűlési képviselőihez. Olyan törvénymódosítást szeretnének, amely garantálja a körültekintő licit lehetőségét. Azt kérik, hogy csak akkor árverezzenek, amikor a kárpótlási jegyek 70 százalékát már kiadták. Jelenleg – a törvény szerint –, ha az adott településen a kárpótlási igény aranykoronaértékének 30 százalékát elbírálták, már meg kell kezdeni a licitálást, noha előfordulhat, hogy a földek eredeti tulajdonosai közül még csak néhányan kapták kézhez kárpótlási jegyeiket. (MTI)

 

Angolnafogás a zsilipnél

(1992. március 22., vasárnap) – Hároméves szünet után ismét megnyitják a Balaton Sió zsilipjét, mégpedig azzal az elsődleges céllal, hogy kifogják az ivarérett angolnákat, s ezzel reményeik szerint elejét vegyék az egyértelműen még nem tisztázott angolnapusztulásnak. Becsült adatok szerint jelenleg mintegy hét-nyolcszáz tonna angolna lehet a Balatonban, s ebből a tervek szerint kettőszáz tonnát fognának ki a zsilip segítségével, amelyet az alacsony vízállás miatt tartották három éven át zárva.

Hirdetés
Iskolát keresel gyermekednek? Katt ide!

A zsilipet március 28-án nyitják meg, s a kiutat kereső, ivarérett, vándorlásra kész angolnákat három héten át fogják majd ki a Balatoni Halgazdaság dolgozói.

Azt persze nem állítják, hogy ennek az akciónak köszönhetően az idén már nem lesz angolnapusztulás a Balatonon, de mert a múlt évben szinte kizárólag ivarérett egyedek tetemeit fogták ki, nagyon valószínű a veszély csökkenése. Túlszaporodásról ugyan a szakemberek nem nyilatkoztak, az érett példányok kifogásával mindenesetre megnő a vízben maradó angolnák élettere, s feltételezhetően növekszik ellenállóképességük.

Az üzleti érdekek sem mellékesek, hiszen a kifogásra szánt mennyiséget minden további nélkül el tudják majd adni külföldi megrendelőknek. (MTI)

Polgárőrök a Balaton-parton

(1992. március 27., péntek) – Balatonkenese önkormányzata tetőtől-talpig felöltöztette mind az 54 polgárőrét, hogy ne saját ruhájukban róják az utcákat, esőben, hóban. Ugyanakkor Veszprém önkormányzata még csak nem is válaszolt a lakónegyed nyugalmát őrzők levelére. Ilyen és ehhez hasonló példákat sorakoztattak fel az érintettek pénteken Veszprémben azon az eszmecserén, amelyre a megyei rendőrfőkapitány hívta meg a polgárőröket. Kiderült, hogy Veszprém megye 19 településén már megalakult a polgárőr szervezet, s tagjainak létszáma elérte az 500-at. Különösen a Balaton-parton tevékenykednek rendkívül aktívan. Balatonfüreden külön közbiztonsági alapítvány segíti munkájukat, Balatonfűzfőn a gyártelepen a vállalkozók is támogatják a polgárőröket. Munkájuk eddigi eredményei már pontosan mérhetők: Balatonkenesén, Balatonfűzfőn és Veszprém őrzött lakónegyedében egy két kerékpár-lopástól eltekintve nem volt jelentősebb bűncselekmény a polgárőrök jelenléte óta.

Mindezek az eredmények is hozzájárultak ahhoz, hogy a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szorosabb együttműködést szándékozik kialakítani a rendőrök és a polgárőrök között. Az erre vonatkozó megállapodást pénteken alá is írták. A dokumentum szerint a polgárőrök egyebek között megkapják a rendőrség lecserélt rádióit.
(MTI)

Szólj hozzá!