30 éve történt: különleges rendőri egység, Sármellék és Helikon Ünnepség a balatoni hírekben

Különleges rendőri egység a Balatonnál

1992. február 27., csütörtök – Veszprém megyében összességében csökkent a bűnesetek növekedésének üteme, ezen belül viszont a Balaton-parton az elmúlt évben is rohamosan emelkedett – közölte Bartalus Antal Veszprém megyei rendőrfőkapitány csütörtöki veszprémi sajtótájékoztatóján. A balatonfüredi rendőrkapitányság területén a növekedés 100 százalékos. A riasztó szám hátteréről kiderült, hogy Balatonfüreden és környékén lopták el a legtöbb nyugati típusú gépkocsit. Ezt elsősorban a bolgár bűnözök szervezett csoportjának rovására írják, de számos esetben biztosítási csalásokra is gyanakodnak.

Határozottan és nagy erőkkel léptek fel a prostitúció ellen, még a megyéből kivezető szálakat is követik. Így történhetett, hogy a bezáratott fűzfői masszázsszalon vállalkozóit és a lányokat most Pécsett és Székesfehérvárott érték utol. Arra a kérdésre, hogy van-e maffia a Balatonparton, a főkapitány kifejtette: szervezett bűnözéssel találkoznak, de olyan maffia, amelynek tagjai beépültek volna a közigazgatásba is – megítélése szerint – nem létezik. Nem titkolta viszont a kábítószer megjelenését a megyében.

A balatoni idegenforgalom a megye rendőreinek vitathatatlanul nagy erőpróbája minden esztendőben. Az idei szezonban segítségükre lesz az a 22 gépkocsi, amelyet a svájci, a német és az olasz rendőrségtől kaptak, s létszámbővítésre is számítanak. A szezonra bevetésre kész az a különleges veszprémi csapat, amelynek tagjai speciális, kommandós kiképzést kaptak. Biztató jel, hogy az önkormányzatok egyre több segítséget adnak a rendőrségnek.

Ami a bűnesetek felderítését illeti, itt kedvezőbb az arány, mint az országos átlag. Két nagyon súlyos gyilkosság tetteseinek kinyomozása viszont a rendkívüli erőfeszítések ellenére mindmáig eredménytelen. A felderítés meggyorsításához a Veszprém megyei főkapitány a lakosság segítségét kéri. Bartalus Antal ezredes közölte az újságírókkal: száz-száz ezer forint jutalmat adnak a nyomravezetőnek. Az egyik gyilkosság Paloznakon történt: augusztus 26-ára virradó éjszaka ismeretlen tettesek bahatoltak dr. Csontos Gyula plébános lakásába, s az idős embert oly brutálisan
bántalmazták, hogy a helyszínen belehalt sérüléseibe. A lakást feldúlták és onnan készpénzt, értékeket vittek el. A másik felderítetlen gyilkosság Szentkirályszabadján történt 1991. október 13-ára virradóra. Az egyedül élő 85 éves Véghelyi Istvánt lakásában ismeretlen tettes megölte és értékeit eltulajdonította. (MTI)

Hirdetés
Iskolát keresel gyermekednek? Katt ide!

Sármelléki tervek: közepes méretű nemzetközi repülőtér lesz

1992. március 5., csütörtök – Négy megye – Somogy, Veszprém, Vas, Zala – fejlesztési lehetőségeit és a készülő balatoni regionális rendezési tervet is figyelembe kívánja venni a Mikromatika Holding a sármelléki Balaton Airport távlati hasznosítási módjának kidolgozásakor. Erről tárgyaltak a cég vezető szakemberei csütörtökön a keszthelyi térség és a Zala megyei önkormányzat vezetőivel, valamint gazdasági szervezetek képviselőivel. A tárgyalópartnerek megerősítették: a szűkebb és tágabb vonzáskörzetben egyaránt jelentős gazdasági „felhajtóerőnek” tartják az idegenforgalomra és az áruszállításra alapozandó repülőteret, amely a Mikromatika szakemberei szerint rövid időn belül elérheti a közepes méretű nemzetközi légikikötő rangját. Az erre vonatkozó fejlesztési tanulmány rövidesen elkészül, és ezt követően megkezdődhet egy széles érdekeltségi körű, koncessziós részvénytársaság szervezése. Máris csaknem ötven település, ugyanennyi vállalat jelezte részvételi hajlandóságát. Ebben a koncessziós társaságban legfeljebb 20 százalékos részarányt képviselne a Mikromatika, a befektetők többsége régióbeli és külföldi cég, illetve az állam lenne. A repülőtéri új beruházások forrásigénye 3,5-4 milliárd forint.

A jelennél maradva a holdingvállalat képviselői elmondták, hogy a sármelléki repülőtérre szóló bérleti jogukat szeptemberig meghosszabbították, és rövidesen számottevő fejlesztésekbe kezdenek. Angol hitel segítségével kiépítik az éjszakai gépforgalmat lehetővé tevő rádiónavigációs és fénytechnikai rendszert. S még a tavasszal gépkocsi kölcsönzőt létesítenek, s buszt is adnak bérbe. (MTI)

Helikon, a hármas évforduló jegyében

1992. március 5., csütörtök – A Dél-Balaton fővárosa, Keszthely méltóképpen készül a Berzsenyi szellemi vezérletével és Festetics György támogatásával 1817-ben megrendezett Helikon-ünnep 175. évfordulójára: május 1-3. között immár 35. alkalommal kerül sor a legújabbkori Helikoni Ünnepségekre. A programról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón a szervező bizottság vezetői elmondták: a három nap a művészetek és az irodalom fesztiválja lesz Somogy, Veszprém és Zala megye 1400 diákja és az Írók Gazdasági Egyesületével közös, 60. Balatoni Íróhét vendégei jóvoltából.

A Helikont Göncz Árpád köztársasági elnök nyitja majd meg. A fiatalok hét művészeti ágban mérik össze tehetségüket. Hat ország városaiból várnak küldöttségeket, köztük a gálaműsorokban fellépő diákegyütteseket. A zsűrik munkáját olyan ismert szaktekintélyek irányítják, mint például Bánffy György, Fellegi Ádám, Mihály András, Szinetár Miklós. Az író-költőtalálkozó alkalmával kiadói könyvvásár lesz, ezenkívül nyilvános hangverseny, táncház, virágvásár, tűzijáték, futó- és kerékpáros verseny teszi teljesebbé a fesztivált.

A Helikoni Ünnepségek 2,3 millió forintos költségét 15 szervezet – köztük a három megye közgyűlése – alapítvány és számtalan magánszemély szponzorálja és 21 gazdasági egység, intézmény ajánlott fel különdíjakat. A helikoni emlékplakettek elkészítését Szabolcsi Péter, Munkácsy-díjas szobrászművész vállalta. (MTI)

Szólj hozzá!