5 legérdekesebb tény a Balatonról

A Balaton – költői nevén “a magyar tenger” – hazánk legkedveltebb üdülőhelye. Az itt élők számára pedig óriási kiváltság és büszkeség. Azonban biztos vannak olyan tények, amelyeket sokan nem tudnak róla. Cikkünkben összegyűjtöttünk  5 érdekességet.

Hirdetés
Iskolát keresel gyermekednek? Katt ide!

A neve

  1. A történelem során sok féle elnevezése volt. “Lacus Pelso”-nak nevezték a rómaiak, melynek jelentése sekély tó. A németek Plattensee nevet adták neki, amelynek jelentése hasonló az előzőhöz. A magyar elnevezés minden bizonnyal a szláv “blato” szóból ered, aminek jelentése sár, mocsár, láp.

 

Az éghajlata

  1. Mivel érvényesül a mediterrán éghajlat a régió területén, így a napsütéses órák száma évente átlagosan 2000 óra a tó partján. Ez körülbelül annyi, mint a Francia Riviérán.

 

A vize

  1. A Balaton vize nem teljesen édesvíz, tartalmaz természetes ásványi sókat. Ezáltal fagyáspontja némileg alacsonyabb, mint 0 Celsius fok, pontosan -0,0177 fok. Mindezek mellett még az időjárás sajátossága, hogy a szelek akár 2 méteres hullámokat is előidézhetnek, mely szelek a völgyek és a hegyek hatására hirtelen képesek kialakulni.

 

Kiszáradva

  1. Volt, hogy kiszáradt a Balaton. 1867-ben olyan alacsony volt a vízszint, hogy át lehetett sétálni az északi partról a délire. Azonban ez ma már szabályozva van, de ha nem nyúlnának bele szakemberek a vízszint szabályozásába, akkor feltelítődne hordalékkal és mocsár képződne a helyén.

 

Háborús maradványok

  1. Világháborús hullámsír a Balaton. A második világháború idején közel 60 repülőgép zuhant a Balatonba. Ennek oka vezetési hiba, műszaki hiba vagy bombázás volt. A legtöbb gépet az évek alatt kiszedték, azonban volt, aminek műszaki mentésére 50 évet kellett várni. Napjainkban is vannak még benne kisebb-nagyobb alkatrészek, sőt akár teljes géptest is pihenhet az iszapban.

 

Finkenzeller Kitti 

Források

https://www.idegenvezetok-veszprem.org/idegenvezetes-a-balatonon/balatoni-erdekessegek.html

 

Szólj hozzá!