A 10 legjobb dolog a Balatonban

Aligha lehet a magyar tengert negatív jelzőkkel illetni, hiszen a Balaton központi szerepet tölt be az ország természeti látnivalói között. Mégis, ha össze kéne foglalni tíz pontban, hogy mi az, amiért olyan nagyon szeretjük, mi lenne az?

1. Szép környezet

A Balaton csodaszép környezete kiváló helyszín egy nyaraláshoz. A Balaton parti fotók a közösségi posztokban, de a fotóalbumokban is jól mutatnak!

2. Közel van

Ha belebújunk a papucsba, autóval Budapestről kb. 2 óra alatt elérhető a magyar tenger. A legközelebbi partrész a fővároshoz viszonyítva: Balatonvilágos. Balatonra utazni vonat és kerékpár kombinációjával is lehet már, így helyben csodálatos tájakon tekerhetünk egyik településről a másikra.

3. A Balaton mindenkié

Rengeteg esemény és élmény fűződik hozzá. A kartonból készült vonatjegy, a lángos, a képeslapgyűjtés, az úszógumi, a lengőteke, fesztiválok és még sorolhatnánk. Kinek Siófokhoz, kinek Alsóörshöz, Keszthelyhez vagy épp Balatonfüredhez kötődik valamilyen személyes balatoni emléke… Érdemes persze mindig új élményekre is törekedni a tóval kapcsolatban.

4. Balatoni bringakör

A legnagyobb magyar tavunk mindenki számára elérhető autóval is, de Budapestet és a Balatont hamarosan kerékpárút fogja összekötni. A Balaton jelenleg is körbetekerhető, a tó körüli kerékpárút a Balatonalmádiban található 0 kilométerkőtől indul.

Hirdetés
Iskolát keresel gyermekednek? Katt ide!

5. Kalandok a nádasban

A Balaton egyedülálló vízi világa, a Kis-Balatont is magába foglaló Balaton-felvidéki Nemzeti Park rengeteg állatnak ad otthont, a hattyúk és a kacsák mellett a nádas közelében bóklászva számos további madárfajjal találkozhatunk.

6. Badacsonyi borvidékek

A nádasoktól kicsit távolabb a hegyvidékeken egyre nagyobb teret nyernek a levendula ültetvények (lásd Tihany), valamint a szőlővidékek, olyan világhírű bortermelésnek ad otthont, mint pl. a badacsonyi Szürkebarát.

7. Kertmozi paradicsom

Számos balatoni településen újra megnyitottak a kertmozik: Balatonakali, Csopak, Fövenyes és Zamárdi csak néhány azok közül, ahol a tóparton, csillagok alatt mozizhatunk!

9. A legjobb fesztiválhelyszín

Természetesen ne feledkezzünk meg a koncertekről sem! Ahogy eljön a nyár, 3 dologra vágyunk: strand, nyaralás, buli. A magyar tenger partján mindhárom adott. Még válogathatunk is a sok fesztivál között!

10. Lángos

Persze az ételről se feledkezzünk meg! Az egész napos strandolás kiváló kísérője a sajtos tejfölös lángos és a csemegekukorica. Ki ne enne egy lángost, egy kürtős kalácsot, vagy egy fagyit, ha Balatonon jár?

A Balaton nem csak egy tó, de a magyar nyár kapuját, az üdülést és a képeslapokon is látható, vitorlákkal tarkított nagy tavat, és közben egy sajátosan egyedi, utánozhatatlan életérzést is jelent mindannyiunk számára.

Szólj hozzá!