A 10 legrosszabb dolog a Balatonban

“Jaj, úgy élvezem én a strandot, ottan annyira szép és jó…” énekeltük egykor a dalt a strandra menet. A Balatonnak azonban vannak árnyoldalai is, amik nyilvánvalóak, mégsem szeretünk róluk beszélni. Íme a tíz legrosszabb dolog ezek közül:

1. Rossz időjárás

Sajnos az időjárást hetekre előre nem lehet megjósolni. Ha kifogunk egy esős időt, akkor a strandolásnak lőttek. Ilyenkor vagy lángosba fojtjuk a bánatunkat, vagy előkerül egy pakli kártya, mint a régi szép időkben.

2. Tömeg van

A Balaton felkapottabb részein számolni kell a tömeggel. Siófokon nem csak a plázs forgalmas a szezonban, de a part is megtelik strandolókkal, akárcsak Balatonfüreden. Augusztus 20-án ez tovább fokozódik. De ha nem ragaszkodunk a két legismertebb város strandjaihoz, akkor bizony rájöhetünk, hogy rengeteg hely van a Balatonon, ahol mindenki elfér.

3. Horror árak

Nincsen olyan év, amikor ne jönnének hírek arról, hogy a Balaton milyen drága. Sajnos igaz, hogy évről-évre minden drágul, de tegyük fel a kérdést magunknak: Mi nem drágul? Annak, aki a magyar tengerre utazik, ezzel bizony számolnia kell, hogy a nyaralás nem lesz olcsó mulatság.

4. Belépni tilos

Elég bosszantó, ha Balatonon a szálláshelyünket elhagyva le szeretnénk sétálni a partra, de nem lehet. Sajnos a déli partot az esetek többségében csak a szállodák elkerített területén keresztül lehet megközelíteni, ezzel érdemes tisztába lenni!

5. Kígyók, békák

A Balaton egy nemzeti park részét képezi, ami számos állatfajnak ad otthont. Ennél fogva a Balaton vizét és a nádasokat a kecses hattyúkon és cuki kacsákon túl vizisiklók és békák is lakják.

Hirdetés
Iskolát keresel gyermekednek? Katt ide!

6. Csúszik

A Balaton jellegzetessége a tó vizébe levezető strandlépcső. Ezen a lépcsőn a parti sziklákhoz hasonlóan megtelepednek az algák, amitől a lépcsők és a sziklák csúszóssá, balesetveszélyessé válnak. Erre figyeljünk!

7. Tömeg a vonaton

Bár a vonatok sokkal korszerűbbek, mint egykor, sajnos a Balatonra tömegesen érkeznek az utasok. Ez tömött kocsikat jelent, ami főleg a kerékpárosoknak kellemetlen, mert egy bizonyos létszám felett sajnos előfordul, hogy a biciklist már nem engedik fel a vonatra.

8. Bringával megközelíthetetlen

Szintén a bringásokat érintő kérdés, hogy a Balaton körüli kerékpárút több emelkedőt is magába foglal, ezért az ún. Balatoni bringakör családosan csak gyakorlott sportolóknak ajánlott! Átépítések miatt az is előfordulhat, hogy az úttestre terelik a kerékpáros forgalmat bizonyos helyeken, tehát fokozott veszély fenyeget ilyenkor. Szerencsére ez utóbbi ritka, de ne lepődjünk meg, hogy itt-ott előfordul!

9. Tűző nap

A klímaváltozás viharokat, valamint aszályokat és magas UV sugárzást tartogat az emberiség számára. Vegyük komolyan a napozásra vonatkozó intelmeket, mert a nap már a balatoni strandolókat sem kíméli, ráadásul vízközelben nem is érezzük annyira a hőséget és a sugárzás erejét.

10. Haza kell menni

Összességében azonban a Balatonon nyaralni jó, de egy olyan listában, amelyben azokat gyűjtjük, mik a legrosszabbak a Balatonban, a legeslegrosszabb mindig az, amikor vége a nyaralásnak és haza kell menni…

Szólj hozzá!