A cyberbullying – Internetes zaklatás

Mit nevezünk zaklatásnak, bullying-nek?

Fontos tisztázni, hogy létezik három tényező, amely megkülönbözteti az (internetes) zaklatást mást konfliktushelyzetektől.

  1. Erős, negatívan befolyásoló a hatása, melytől az áldozat félelemben él és ez mindennapjait befolyásolja.
  2. A zaklatás lehet fizikai, szóbeli, szexuális, amely visszatérő és különböző időközönként jelenik meg.
  3. Az erőviszonyok eltolódása lelhető fel. A bántalmazónak a magasabb hatalmi státusza, amely alá bekényszeríti az áldozatát.

 

Kik az elszenvedői a bántalmazásoknak az interneten?

A zaklatás bárhol megtörténhet, azonban az internethasználat elterjedésével, az elmúlt években egyre gyakoribbá vált a főként anonim bántalmazás – cyber bullying – jelenléte. A legnagyobb probléma a gyerekek körében fedezhető fel a témával kapcsolatban.

Az UNICEF 2018-as felmérése szerint 150 millió 13-15 év közötti gyereknek volt már része zaklatásban. A magyar társadalom 79%-a rendszeresen használja az internetet. A 10-18 év közötti korosztály 80%-ának pedig van valamilyen profilja a közösségi médiában.

Az internetes bántalmazás kapcsán a gyerekek köréből nincsenek pontos adatok, hiszen szégyenként élik meg és nem merik bevallani. „Az UNICEF Magyarország 2020-ban készült online feltérképezés alapján a válaszadó gyerekek 60%-át csúfolták már neten, a megkérdezett lányok 55%-a pedig zaklatást is tapasztalt az online térben, míg a fiúk esetében ez az arány 27%-os.”

 

Következmények

Az online térben történő zaklatás szintúgy, mint a többi formája a bántalmazásnak, rossz érzéseket kelt az elszenvedőben, komoly lelki és mentális következményekkel jár, a gyerekek pedig még inkább ki vannak szolgáltatva ennek, hiszen nincsenek felvértezve a bántás ellen. Kezdetben rossz, negatív érzésekkel körvonalazott önbizalomhiányt tapasztalnak az áldozatok, majd elszigetelődnek a környezetüktől. Mindezek következményeként úgy érzik magukra maradtak és a szorongás hatására képtelenek lesznek élni a mindennapjaikat. Hosszútávon ezek olyan súlyos dolgokat is előidézhetnek, mint mentális-pszichés betegségek: étkezési zavar, önkárosítás, legrosszabb esetben saját életük ellen fordulás.

Hirdetés
Iskolát keresel gyermekednek? Katt ide!

 

Mit tegyünk ellene?

Elsősorban a szülők azok, akiknek figyelniük kell a gyermekeken tapasztalható, vagy az ő irányukból érkező jeleket. Legfontosabb alapvetően a családon belüli bizalom kiépítése és nem pedig a teljes tiltás az online tértől. A nyílt és őszinte beszélgetések kezdeményezése a témáról és az interneten leselkedő veszélyekről, jelentősen segíthetnek a bizalom fenntartásában. Végig lehet beszélni a megküzdési és elhárítási stratégiákat is. Nagyon fontos, hogy ha esetleg a cyberbullying megtörténik, akkor a gyermek – vagy akár felnőtt érintett – mindenképp bevonja a környezetét, segítséget, támogatást keressen a barátokban, szülőkben, társakban. Kulcsfontosságú lehet a passzív szemlélők bevonása az áldozat melletti kiállásra, így aktív támogatóvá lehet őket tenni ezáltal, és az elszenvedő is érzi, hogy nincs egyedül. Ez kulcsfontosságú a cyberbullying dinamikájának megtörésében, ugyanis a leginkább azok vannak kiszolgáltatva ennek, akikről az internetes zaklatók érzik, hogy egyedül vannak, magányosak, védtelenek.

Ha a saját környezetében tapasztal internetes zaklatást, fontos az azonnali segítség nyújtás. A zaklatók számára sokszor már az is elrettentő, ha azt látják, hogy a kiszemelt áldozat egyáltalán nincs egyedül.

 

Finkenzeller Kitti

 

Források

Szólj hozzá!