Magyar választási rendszer áttekintése

Magyarországon négyévente szabad, titkos, egyenlő és közvetlen szavazással választják meg az országgyűlés tagjait. 2010-ben fogadták el a jelenleg is hatályos választási rendszert. A választóknak két szavazatot kell alapvetően leadniuk.

  • Az egyik szavazatot a választókerületükben induló közvetlen jelöltre adják le,
  • a másikat pedig a pártlistán szereplő, számukra szimpatikus pártra.

Listás szavazás és egyéni jelöltek

A pártlistás szavazatnál az egész ország, mint “egyetlen” választókerület funkcionál, itt 5% a bejutási küszöb melyet egy-egy pártnak minimum el kell érnie, hogy az országgyűlésben képviseltethesse magát. Ez esetben magukra a pártokra szavazunk.

Az országgyűlés képviselőinek a száma 199 fő, amelyet törvény rögzít. Ez a szám összetevődik a 106 képviselőből, akiket közvetlenül a választókerületükben választanak meg, illetve 93-an az országos pártlistákról kerülnek be.

Úgynevezett árkos választási rendszer a magyar. Az egyszerű többséggel megválasztott jelöltek az egyéni választókerületekből és a pártlistákból kikerültek, külön -külön tömböt alkotnak. Ezek alapján se tisztán többségi, se tisztán arányossági, hanem vegyes választási rendszerről beszélhetünk.

Külhoni magyarok szavazati joga

A külföldön élő magyarok, akik nem rendelkeznek belföldi lakóhellyel, előzetes regisztrációt követően élhetnek szavazati jogukkal. Egyetlen szavazatot adhatnak le, mégpedig a pártlistákra (pártokra).

Hirdetés
Iskolát keresel gyermekednek? Katt ide!

Az őshonos kisebbségek országgyűlési képviselete

Az országban összesen 13, jogszabályban elismert kisebbség van. A nemzetiségi kisebbségek tagjai csak választókerületi egyéni jelöltekre adhatják le voksukat, miután felvetették magukat a kisebbségi nyilvántartásba. A  nemzetiségi közösség küldhet már abban az esetben is “képviselőt”, ha egyetlen szavazat érkezik a listájára. Azonban neki nincsen szavazati joga, csak felszólalási joggal élhet. Azonban, ha az adott nemzetiségi javaslatra leadott szavazatok száma eléri a pártlistán induló jelölteknek a mandátumszerzéséhez szükséges szavazatszámot, akkor az adott nemzetiség küldhet teljes jogú képviselőt az országgyűlésbe.

Vesztes kompenzáció

Az egyéni választókerületek vesztes jelöltjeire leadott összes szavazat, a jelölt pártjának az országos listájához adódik hozzá. Így egyetlen szavazat sem veszik el.

Győztes kompenzáció

Itt is megvalósul az az elv, hogy egyetlen szavazat sem veszhet el. Így a választókerületi győztes mandátumának az elnyeréséhez már nem szükséges többletszavazatok, az országos listához kerülnek átvezetésre.

Példán keresztül szemléltetve:

  1. Helyezett: B párt képviselője 30.000 szavazat
  2. Helyezett: C párt képviselője 25.000 szavazat

Ezáltal a 4.999 többletszavazat mely a B párt képviselőjének a nyeréshez szükséges szavazatán felül keletkezett átkerül a B párt országos párt listájához.

 

Finkenzeller Kitti

 

Források:

https://magyarnemetintezet.hu/kutatas/a-magyar-valasztasi-rendszer

Szólj hozzá!