Amerikai Egyesült Államok legszigorúbb abortusz törvénye?

Roe kontra Wade ügy

Az amerikai legfelsőbb bíróság, másnéven a Supreme Court, felülbírálta a Roe kontra Wade döntést, amely csaknem 1973 óta volt az alkotmány része és ez által megalapozta az alapvető emberi jogot az abortuszhoz. A Jane Roe álnéven perlő Norma McCorvey 1970-ben vitte bíróságra Henry Wade dallasi államügyészt, a legfelső szintig elvitt ügyben pedig azt az egyensúlyt állapították meg az alkotmánybírák, hogy a nők alapjogai és az abortuszszabályozás egyensúlya akkor lesz meg, ha a terhesség 24. hetéig szabadon elvégezhetővé teszik az abortuszt. Az azóta eltelt évtizedekben folyamatosan voltak pro és kontra érvek természetesen az akkori döntés ügyében is.

 

Felerősödő hangok

A 2020-as választásokat követően felerősödtek az kevésbé demokratikus és a szabadságjogokat korlátozó elképzelések a republikánus vezetésű államokban. Változás történt a választási törvények szintjén, illetve megjelent egy magyar mintára hasonlító törvény, mely a homoszexuálisokat korlátozza Florida államban, az abortuszt pedig elkezdték általánosan szigorítani.  Az amerikai legfelsőbb bíróság 6:3 arányban szavazta meg, hogy az abortusz törvényeket tagállamok szintjén lehessen szabályozni. Ez az arány mutatja a politikai színezettséget még az igazságszolgáltatás szintjén is az Egyesült Államokban: 6 republikánus és 3 demokrata elnök által kinevezett bíró döntött a Roe kontra Wade nevű törvény eltörléséről. Az USA jelenlegi elnöke Joe Biden, mint demokrata, jelentős népharagot kap jelenleg. Már tavasszal érezhető volt a változás szele, hogy az alkotmánybíróság nyitott lesz Mississippi állam döntésére, amely szerint a terhesség legkésőbb a 15. hétig szakítható meg. A konzervatív többség gondolatait figyelembe véve úgy tűnik, hogy hamarosan a melegházasságot és a fogamzásgátlást lehetővé tevő törvényeket is elővehetik.

 

Döntés az abortusz tilalomról

Ezzel a jelenlegi döntéssel tagállami szabályozás szintjén nők millióinak vehetik el jogát a terhesség megszakításától. Lehetővé tették a tagállamok számára, hogy saját maguk szabályozhassák ezt a kérdéskört. Azonban kivételt képez számos államban az abortusz tilalom az erőszak, vérfertőzés, illetve orvosi vészhelyzet esetén. A döntést követően tüntetéshullám indult el az Amerikai Egyesült Államokban a nők jogai mellett.

 

Az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) adatai szerint a világon elvégzett abortuszok 45 százaléka nem biztonságos körülmények között történik, így az anyák vezető halálozási okává vált. A terhességek csaknem fele nemkívánt a világon, és akár több, mint 60 százalékuk végződhet abortusszal. Az Egyesült Államok is csatlakozott 1994-ben egy programhoz, amelyben a részt vevő országok elismerik, hogy mennyire veszélyes a nem biztonságos körülmények között végrehajtott abortusz.

Hirdetés
Iskolát keresel gyermekednek? Katt ide!

 

Arról, hogy a jogkorlátozásnak és milyen rövid idő alatt ad teret a Roe kontra Wade eltörlése, azonnal példát kaptunk. Missouri államban pár perccel az ítélet után elfogadták a teljes abortusztilalmat.

Missouri volt az első, de biztosan nem az utolsó a sorban. 12 további államban is elfogadták már azon törvényeket, amelyek azonnal betiltják az abortuszt, ha eltörlik a Roe kontra Wade-et szövetségi szinten. A számítások alapján, körülbelül 26 államban számíthatnak majd abortusz-korlátozásokra az ott élők. Az államok melyekben erős korlátozásokra lehet számítani a következők:

 • Arkansas: teljes tiltás, kivéve, ha az anya élete veszélyben van.
 • Idaho: teljes tiltás, kivéve, ha az anya élete veszélyben van, vagy erőszak/vérfertőzés áldozata.
 • Kentucky: teljes tiltás, kivéve, ha az anya élete veszélyben van.
 • Lousiana: teljes tiltás, kivéve, ha az anya élete veszélyben van, de „az orvosnak elsősorban meg kell küzdenie az anya és a gyermek életéért.” Az államügyész szerint “már életbe is lépett.”
 • Mississippi: teljes tiltás, kivéve, ha az anya élete veszélyben van, vagy erőszak áldozata.
 • Észak-Dakota: teljes tiltás, kivéve, ha az anya élete veszélyben van.
 • Oklahoma: teljes tiltás, kivéve, ha az anya élete veszélyben van.
 • Dél-Dakota: teljes tiltás.
 • Tennessee: teljes tiltás, kivéve, ha az anya élete veszélyben van. 30 nap múlva fog életbe lépni.
 • Texas: teljes tiltás, kivéve, ha az anya élete veszélyben van. 30 nap múlva fog életbe lépni.
 • Utah: teljes tiltás, kivéve, ha az anya élete veszélyben van, erőszak/vérfertőzés áldozata, vagy a gyermek súlyosan sérülten jönne világra.
 • Wyoming: teljes tiltás, kivéve, ha az anya élete veszélyben van, vagy erőszak áldozata.”

 

Források:

Finkenzeller Kitti 

Szólj hozzá!