Balaton: a legjobb helyek az északi parton

A Balaton északi partjára szeretném kedves Olvasóinkat elkalauzolni. Városnézés, természetjárás, vagy csak kalandos legendák és történetek helyszíneinek a meglátogatása sokak terve tavaszra-nyárra-őszre. Mindegyik külön-külön is hatalmas élményt és kikapcsolódást ad az embernek. Családdal és barátokkal is, érdemes ellátogatni ezekre a különleges helyekre.

Balatonfüred

Akár csak egy napra is érdemes Balatonfüredre ellátogatni. A Tagore sétányon áthaladva csodálatos balatoni látkép tárulkozik elénk az óriás platánfák hűs árnyékában. A sétányról a rózsakerten át kisétálhatunk a mólóra, ahol a móló elején Bujtor István szobra áll, emlékezve a magyar filmművészetben és színjátszásban betöltött szerepére. Lehetőség van vitorlázni, valamint sétahajózni. Visszakanyarodva, a város felé a sétánytól száz méterre található a Jókai villa, ami múzeumként üzemel, bemutatva az író munkásságát, és betekintést nyújtva a mindennapi életébe. A villával szemben helyezkedik el – az út másik oldalán – a Vaszary Galéria. Vaszary János és Picasso festményei is megtekinthetőek voltak már a galériában. Vannak folyamatos kiállítások és időszaki kiállítások is. A gyermekeknek kézműves foglalkozásokat tartanak az alkotó házban, ami szintén az épületben található meg.

Hirdetés
Iskolát keresel gyermekednek? Katt ide!

Tihany

A Tihanyi-félszigetre megérkezve – akár autóval, akár biciklivel vagy gyalogosan –, gyönyörű táj tárulkozik elénk. A félszigetet legendák és titkok övezik, és a mai település eredete egészen a középkorig nyúlik vissza. Felérve a Tihanyi Bencés Apátsághoz az ember eszébe jut a Balaton egyik leghíresebb története a tihanyi visszhang. Az apátságot I. András király alapította 1055-ben, melynek az alapító levelét a Pannonhalmi Bencés Főapátságban őrzik a mai napig. A Balatonra innen különösen szép a kilátás.  Bár a garda fesztivált november elején tartják, innen csodás látványt nyújt a halak mozgása a vízben. Ha már a Tihanyi-félszigeten járunk, akkor mindenképp érdemes kipróbálni a tihanyi kompot is!

Badacsonytomaj

A túrázni kívánóknak Badacsonytomajt nagy szeretettel ajánlom. A Badacsony a Tapolcai-medence egyik legnagyobb tanúhegye. A híres Rózsakőröl biztos sokan hallottak: a Kisfaludy-házat elhagyva érkezünk meg ahhoz az asztal nagyságú bazaltkőhöz, ami a nevét Szegedy Rózáról kapta, aki Kisfaludy Sándorral üldögélt rajta. A történet szerint, „Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De elég az is, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak szíve érte fog dobogni.” Hogy igaz-e vagy sem a legenda, azt mindenkinek ki kell derítenie. Itt található a Tűzgyűrű tanösvény és a Kisfaludy-kilátó is. Az irányt mutató táblák segítségével könnyedén lehet tájékozódni. A Bujdosók lépcsőjén – bár felfele menet nem a legkönnyebb túraélményben lesz részünk, igaz sokak szerint lefelé sem egy leányálom közlekedni –, mégis megéri megmászni a Badacsonyt. A gyönyörű bazalt sziklák mellett elhaladva csodálatos panoráma tárulkozik elénk, amit sosem fogunk feledni.

Bárdi-Farkas Linzi

Fényképek forrása: Pixabay

Balatonfüred kép forrás: Bárdi-Farkas Linzi

Szólj hozzá!