Balaton tavasszal: szezon előtti lehetőségek

Mint tudvalevő, a Balatonon a főszezon, amikor a legtöbb vendégre és ideutazóra számítani lehet, az általában július 1-től augusztus végéig tart. Lehetséges, hogy a szezon előtt – előszezonban, tavasszal – és a szezon után – utószezonban, ősszel – is számíthatunk még kellemesen meleg, akár strandolásra is alkalmas időjárásra, és egyébként is, a Balaton sosem zár be, és egyébként sem csak a pancsolás miatt szeretjük.

De talán még él az a régi berögzültség arról a képről, ami régen volt jellemző, hogy ha valaki elvetődött szezon előtt vagy után a tóhoz, akkor azzal szembesült, hogy minden butiksor, bolt, étterem és fagyizó bezárt, a lángosozók és kürtős kalácsosok átköltöztek a bevásárlóközpontok parkolójába, és a néhány lézengő turistán kívül maximum még a kenyérmorzsákért kuncsorgó hattyúkkal találkozhattunk csak össze (megjegyzés: nem szabad emberi eledellel etetni a madarakat, mert egyrészt megbetegedhetnek, másrészt leszoknak arról, hogy önellátóak legyenek!).

Volt egy igen jelentős időszak, amikor a főszezonon kívüli Balaton nemhogy nem volt vonzó, de még riasztóan üres és kihalt is volt.

De ennek néhány éve már vége! Persze nem tudunk egyöntetű magabiztossággal nyilatkozni a tó közel 200 kilométeres teljes partszakaszáról, de a társadalmi mobilitásban történő volumennövekedés az elmúlt évtizedekben azt is eredményezte, hogy a Balatonon is egyre rövidebb a szezonon kívüli időszak. A Balatonon tavasszal is van lehetőségünk üdülni, kikapcsolódni, kirándulni.

A hétvégék ereje

Ha valaki vasárnap este autózott már – akár télen is – az M7-esen a Balaton irányába, az tudja, milyen látvány a sokezernyi autó lámpájának fényfüzére a Budapest felé vezető oldalon. Mindegy, milyen évszak van, vasárnap délután-este elképesztő tömegben indulnak meg az emberek a Balatonról Budapest felé. Mindegy, hogy november, december, január vagy február van-e, ha kicsit is kisüt a nap, vagy legalábbis nem szakad az eső egész nap, akkor rengetegen kerekednek fel péntek délutánonként és keresnek kikapcsolódási lehetőségeket a Balatonon. De a vasárnapok igen erősek az egy napra leruccanók körében.

Hacsak nincs járványkészültség – márpedig ilyen jellegű, amiben most volt részünk, olyan a mi életünkben még soha nem volt és remélhetőleg soha többé nem is lesz már –, akkor a hétvégékre koncentrálódó üdülési igényre a vendégek részéről bizton lehet számítani, még úgy is, hogy a parti éttermek, bárok, pizzériák és fagyizók tömegével esetleg nincsenek is nyitva. Szemfüles vállalkozók hétvégente egyébként kinyitnak, így egészen nyugodtan lehet arra számítani, hogy ha leruccanunk a szezonon kívül a Balcsira, akkor lesz mit ennünk, lesz hol meginni egy forró kávét.

Szállás tekintetében a kisebb-nagyobb szállodák és a magánszállások is többségükben egész évben üzemelnek. Vannak olyan szállásadók, akik az október 23-ai hét után átmenetileg bezárnak, és Valentin-nap környékén, vagy épp március 15-ei hét környékén nyitnak meg újból, és ők ezt az időszakot tekintik a maguk számára pihenőidőnek. Ez attól is függ, hogy hogyan jönnek ki a hosszú hétvégék, és persze a Balatonon körben ebben is lehetnek eltérések. Ott, ahol vannak wellness szállók, ott szinte minden hétvégére jutnak vendégek is – a magánszállásoknál is. Tehát télen is van bőségesen lehetőség megszállni, pláne elő- és utószezonban mindig van hely.

Hirdetés
Iskolát keresel gyermekednek? Katt ide!

Egész évben nyitva tartó éttermek és látnivalók

A főszezonon kívüli vendégéjszakák számának növekedésében elvitathatatlan szerepük volt azoknak az éttermeknek, amik a főszezon lezárultával sem zártak be, és az egész éves nyitva tartás mellett döntöttek. Aki utazik, az nemcsak a látnivalók, a wellness és a buli kapcsán lelkesedik fel, hanem az ínycsiklandó enni és innivalók is hatalmas vonzóerőt jelentenek. Az ember számára az étkezés öröm, nemcsak puszta szükségletkielégítés, és ha tudvalevő, hogy a remek konyhájukról ismert éttermek és csárdák akár egy januári napon is nyitva vannak, akkor messziről is nagyobb lendülettel kerekednek fel az emberek.

Azt érdemes bekalkulálni, hogy múzeumok, várak, és egyéb látnivalók főként télen vélhetően részleges zárással, vagy rövidített nyitvatartással üzemelnek, tehát a nyitva tartási idők tekintetében alaposan érdemes tájékozódni, mint ahogy a kompjáratok esetében is.

A „csak a miénk” érzés

Nyáron csodálatos a nyüzgés lüktetése, a sokszínűség, az összes világnyelv előbukkanása hallótávolságon belül, a boldog arcok látványa és a napsütés éltető ereje. De van, aki éppen az ellenkezőjére vágyik: arra, hogy egyedül legyen, hogy az a fantasztikus erő, amit a Balaton mutat, az szinte csak az övé legyen. Ne kelljen sorban állni sehol, és csak a víz csobogását hozza inkább a szél, ne az emberek zsivajáét!

Érdemes mindenképp kipróbálni ezt az érzést, mert nyáron a forgatagban könnyen belesodródunk egy erőltetett menetbe, és pihenés és töltekezés helyett egyik helyről a másikra esünk be, sehol nem megadva magunknak a lecsendesedés lehetőségét.

Itt tiszta a levegő

A fűtési szezonban akár csak egy napra is érdemes leruccanni a Balatonra, mert itt a mikroklímának köszönhetően – amit maga a tó, a Bakony és az Alpok dominál – rendkívül tiszta a levegő, ráadásul nem úgy párás, mint máshol, hanem olyan balatoniasan, hiszen a Balaton vize a párolgás révén folyamatosan kerül be a levegőbe: más illata is van itt a levegőnek, tipikus balatoni vízillat jellemző még a parttól kilométerekre is; a légszennyezettség pedig itt nem igazán ismert fogalom. Akár télen és hideg tavaszi-őszi napokon is érdemes beleszippantani az itteni levegőbe, mert egy hajszolt, fáradt, elcsigázott testnek-léleknek ez már-már terápiás jellegű. És nemcsak az idősebbeknek, hanem a gyerekek számára is!

A szezonon kívüli Balaton sokkal inkább egy meditatív, harmonikus, békés állapotot támogat, mintsem a pörgést. Akik erre vágynak, azok az év nagy részében, a főszezonon kívül is egészen biztosan megtalálják ebbéli számításukat a Balatonon. Érdemes a tavaszt a Balatonon indítani!

Vidi Rita

Kép forrása: pixabay.com

Szólj hozzá!