Balatonfűzfő ízei

Kedves Olvasó!

Hirdetés
Iskolát keresel gyermekednek? Katt ide!

A karácsonyi és szilveszteri ünnepi étkek után biztosan jól esnek a könnyed ételek. Szinte minden ünnepünkhöz társul gasztronómiai hagyomány. Ahogy tudom, új évkor és januárban a legtöbben lencséből, babból, borsóból főznek, és malacot sütnek, melyeknek szerencsehozó hatalmat tulajdonítanak. Valamint, elterjedt a gyökérzöldségekből való ételek készítése is. A következő recept megállja a helyét, hogy ne sértsem meg a hagyományokat, de mégis valami új.

Édesburgonya-püré túrós húspogácsával

Püréhez készítünk 2-3 nagy fej édesburgonyát, melyet meghámozunk, sós vízben jól átfőzünk, majd leszűrjük és egy csipet szerecsendióval, egy csipet őrölt gyömbérrel és kevés (kb. 5 dkg) vajjal (margarinnal) pürésítjük. Kevés főzőtejszínnel lazíthatjuk.

A húspogácsához 40 dkg darálthúst, 1 tojással, 250 gramm (rögös) túróval, egy jó maroknyi (ha mirelit picit főzzük elő) zöldborsóval összedolgozzuk. Egy vöröshagymát apróra vágva megpirítunk, azt is belerakjuk. Csipet sóval, borssal, őrölt paprikával, 2 gerezd áttört fokhagymával, petrezselyemmel, majorannával ízesítjük. A kissé kilapított húspogácsákat olívaolajjal megkent tepsiben megsütjük.

 

Jó étvágyat kívánok!

Lőrincz-Horváth Veronika

Szólj hozzá!