Fűzfő ízei – kocsonya

A kocsonya immáron téli hungarikummá nőtte ki magát: főzzük karácsonyra, szilveszterre, farsangra. De honnan is ered ez az étel? Még az 1300-as évek vége felé Franciaországból maradt fenn a kocsonya receptje. Magyarországon az első írásos kocsonya receptje 1544-ből ismert és azóta is hódít több nemzet asztalán. Én édesanyámtól tanultam, de a mai napig hallok különféle hozzávalókról, amiket még dermedés előtt raknak bele. Például: főtt tojás, bab, zöldségek. Íme egy alap recept, ki mivel bővítheti még:

Hirdetés
Iskolát keresel gyermekednek? Katt ide!

Kocsonya recept

4 disznó köröm, 1 füstölt hátsó csülök, bőr, farok, 2 sárgarépa, 1 nagy vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 10 szem bors, só. Én együtt rakom fel főni a hozzávalókat. Amikor felhabzik, a habot szűrővel óvatosan leveszem. Négy óra elteltével egy merőkanálnyi lével mindig készítek dermedési próbát. Ha ez sikeres, kiveszem a répát, hagymát és a húsokat tányérokra porciózom. A levet egyszer átszűröm, kicsit hagyom pihenni, ülepedni, majd a húsokra merem, hogy azokat elfedje, azután hűvösre rakom. A tálalás is „ahány ház, annyi szokás” címén történhet: mustárral, piros arannyal, őrölt pirospaprikával, tormával, hagymakarikákkal.

Jó étvágyat kívánok!

Lőrincz-Horváth Veronika

A recept korábban megjelent az Iránytű 2021. februári számában>>

Szólj hozzá!