Könyvespolcaimról

Nem véletlen a címbeli többes szám, magam is meglepődtem, amikor a házban szétszórtan felszerelt könyvespolcaimat összeszámoltam: tizenkét kisebb-nagyobb polc szolgál könyveim tárolására!

A legkisebb és legutóbb felszerelt 18 kötetet hordoz, döntően Radnóti irodalmat, ami jól megfér Faludy György munkáival: szándékaim szerint a későbbiekben mindezeket meg kívánom osztani az érdeklődő olvasókkal! Mert mi is a szándékom azzal, hogy egy-egy olvasmány élményemet, szubjektív véleményemet, s az egyes művekkel kapcsolatos érzéseimet közzéteszem? Nem más, mint ráirányítani a figyelmet az olvasás fontosságára, az ebben a formában és módon is megszerezhető ismeretek és tudás kiapadhatatlan forrására, az élményre, amit a mai, sokszínű, de nem egyszer sekélyes és felszínes internetes világ sem tudott maga alá gyűrni!

Ajánlásaimat műfaji megkötöttség nélkül, ötletszerűen tervezem közzé tenni, úgy, ahogyan a könyveim is sorakoznak a polcokon! Mert jól megfér egymás mellett Shakespeare összes drámái, Kodolányi János: „Süllyedő világ”, Szerb Antal: „Utas és Holdvilág”, Farkasházy Tivadar: „Bobby Fischer visszatér”, Sz. Alekszijevics: „Elhordott múltjaink”, S Montefiore: „Jeruzsálem”, M. Issermen „I. és II. Világháború”, Decsy Sámuel: „A Magyar Szent Koronának és ahhoz tartozó tárgyainak Historiája”. Százával sorakoznak egymás mellett, mögött könyveim, sem katalogizálva, sem tematikus sorba nincsenek összerendezve. Fentiekből úgy tűnhet, hogy mindent olvasó vagyok, és valamikor ez így is volt! Ma már azonban szinte csak a tényirodalom érdekel, a naplók, visszaemlékezések, dokumentum kötetek foglalnak le igazán: ennek ellenére igyekszem nem egysíkú lenni, el-elkalandozok a kortárs magyar és külföldi szépirodalom területére is!

Megragadva az alkalmat, elsőként két könyvre szeretném ráirányítani a figyelmet: mondhatnám, hogy szinte ikrek, hiszen egy a szerzőjük, s mindkettő egy-egy népszerű élvezeti cikkről szól: a Kávé és a Tea!

Hirdetés
Iskolát keresel gyermekednek? Katt ide!
Szuna Noémi: Tea
Szuna Noémi: Tea

Szuna Noémi elkalauzol bennünket e két csodálatos ital varázslatos világába, könyvei a szűken vett témán messze túlmutató történelmi és kultúrtörténeti utazásra invitálnak! A szép kiállítású kötetek remek illusztrációkkal gazdagítják a tartalmat, amit egy olvasásra nem is lehet befogadni: lassan, megfontoltan kell fogyasztani, ahogyan a jó kávét vagy teát ízlelgetve, kortyolgatjuk! Vegyék tehát kézbe őket, s merüljenek el a kávé és a tea felhőtlen élvezetében! Jó szívvel ajánlom!

Dr. Varjú Lajos
Dr. Varjú Lajos

 

Korábban megjelent az Iránytű 2021. februári számában>>

Szólj hozzá!