Magyarnak lenni szenvedély

Georg Spöttle
Georg Spöttle

A legszebb népmeséink és a legtöbb népdalunk nekünk van. Bár jó néhány nép zenéjében megtalálható a pentaton, de leggyakoribb a magyar népdalokban. A Kodály-módszert Amerikától kezdve Szingapúrig mindenütt tanítják. Népdalokra búsult a juhász, a betyár, de még a királyok is. Talán ezért is tudunk nehéz időkben sírva vigadni hegedűszóra, cimbalomra és bőgőre. Persze, ha már itt tartunk, akkor nincs magyar kultúra cigányzene nélkül, hiszen a XV. század óta szól zenéjük Magyarországon. Klasszikus vagy modern mulatós, egy jó lagzit el sem lehet képzelni nélküle. 

Hirdetés
Iskolát keresel gyermekednek? Katt ide!

Nem csak vigadni tudunk, hanem harcolni is. Makacs, kemény nép vagyunk. Sem a mongol veszedelem, törökök, handzsárok nem tudtak megtörni minket. A Habsburg kétfejű sas is majdnem szárnyaszegett lett 1848-ban, csak az orosz cárnak volt köszönhető „győzelmük”. Háborúk vagy Trianon igaz elválasztottak minket, de soha nem osztottak meg. Mindegy, hogy Komáromban vagy Komárnoban laksz, magyarnak érzed és vallod magad. 

Ha Székelyföldre vagy a Bánságba érkezel, nincsen „Isten hozott” egy jó pálinka nélkül, ami mára Hungarikum. Nem úszod meg akkor sem, ha esküvőre, keresztelőre vagy fagyos hajnalon disznóvágásra érkezel. Egy jó pálinka áldomás, átmelegít, összeköt és nagyon magyar. Csoda-e, ha vidámak vagyunk, mikor körbevesz minket a Kárpátok ölelése, de a rónák végtelenjében szárnyalhatnak gondolataink, mint Petőfi Sándornak. Az Alföld síksága, mely életteret ad gyönyörű magyar állatainknak, így például: szürkemarha, mangalica, kuvasz, puli, komondor. 

Hazánk tengere a Balaton, mely nem sós, hanem édes. Édes, mint Csokonai Vitéz Mihály Lillájának a csókja. Vagy ott van a Kis-Balaton, ahova Fekete István megálmodta Matula bácsi kunyhóját. Ezer éve a csodák földje vagyunk. Van mire büszkének lennünk.

 

Georg Spöttle

biztonságpolitikai szakértő

Korábban megjelent az Iránytű 2021. februári számában

Szólj hozzá!