Mariupol, Bucha, Szeverodonyeck, Harkiv, …

A Balaton-felvidéki Nemzeti Oktatási Nevelési Közhasznú Alapítvány alapítójaként és társelnökeként minden nemű háborút elítélek, az orosz agressziót Ukrajna megtámadását is, ez a „háború” nem csak a fegyverek, hanem a szavak erejével is történik világszinten.
Mindkettő óriási károkat okoz az elszenvedőknek jelen esetben az ukrán népnek. Személyesen felvállaltam Magyarországon elsőként, hogy intézményi keretek között a bajban, a menekülni kényszerült gyermekek számára létrehozok egy magyar-ukrán két tanítási nyelvű oktatási intézményt Budapesten és megteremtem a lehetőségét annak, hogy a kolóniákban élő ukrán gyermekek is mindennap az anyanyelvükön tudjanak tanulni. Ezzel egyidőben az anyaintézményben befogadtunk már közel ötven csillogó szemű gyermeket.
Nekem, nekünk, magyaroknak ezzel dolgunk van, még akkor is, ha ezt nem akartuk.
A történelmünk oly annyiszor megmutatta, hogy a magyar nép egy befogadó integrálni tudó nemzet.
Most is így történt. Nekünk, magyaroknak ezzel a feladattal hosszú távra kell berendezkednünk, mert a háború nem mostanában fog véget érni. Ha véget ér, évek mire újjá épül Ukrajna, és a rendes tervezhető kerékvágásba kerül az élet. Nekünk, magyaroknak és az ukránokkal ellenséges magyaroknak tudomásul kell vennünk, hogy ezeknek a menekült gyermekeknek a kis megszokott mindennapi életüket ott kellett hagyják. Mariupolban, Buchaban, Szeverodonyeckben, és Harkivban hagyták a játékaikat, a kedvenc plüss állataikat és a legfontosabbat, az édesapjukat, a családtagjaikat a fronton.
Ezek a gyermekek traumatizáltak, jelentős magyar segítségre van szükségük, mert most csak mi vagyunk nekik.
Nem mondom, hogy minden fenékig tejföl, nem mondom, hogy egyes magyar szülők egyet értenek a döntésemmel, de ezzel a helyzettel együtt kell, hogy éljenek. Tudomásul kell venni, hogy egy generáció itt fog felnőni a befogadó országban Magyarországon. Megítélésem szerint a Magyar kormány a leghelyesebben jár el akkor, amikor azt mondja, hogy nem a fegyverekkel kell békét teremteni és csak a humanitárius oldalon tesz eleget a kötelességének.
Isten óvja hazánkat!
Bárdi Farkas János
Balatonfűzfő

Szólj hozzá!