Miért költöznek külföldre a fiatalok?

A magyar fiatalok számára a kivándorlás egyre általánosabb életstratégia. Úgy tűnhet, hogy országot elhagyók száma drasztikusan növekszik. Vannak, akik továbbtanulás, munkavégzés céljából, ki hosszabb, ki rövidebb időre választja a külföldre költözést, egy „jobb élet reményében”. A kivándorlásnak az oka személyenként változó, csak statisztikák és tapasztalások azok, melyekre hagyatkozni tudunk. A KSH adatait tekintve a magyar kivándorlás az utóbbi években javuló tendenciát mutatott.

Azonban keleti szomszédunk, Románia tekintetében az adatok nem éppen fényesek. Az okokról természetesen Románia viszonylatában ugyanaz mondható el, mint Magyarországéban.

Legfőbb okok közé soroljuk:

  • megfelelő munkahely hiánya
  • gazdasági, anyagi problémák
  • bizonytalan jövő
  • politikai helyzet
  • mentalitás
  • életszínvonal
  • társadalmi konfliktusok
  • alacsony megbecsültség

Romániából való kivándorlás

Romániában nem regisztrálják a kivándorlást, hanem úgynevezett tükörstatisztikák figyelik. Egy 2018-as felmérés szerint, más európai uniós országban dolgozik a 20-64 év közötti román állampolgárok a 20%-a. Az uniós arányt tekintve országonként ez körülbelül 3%, tehát Románia magasan az első helyen áll. Az utóbbi tíz évben elmondható, hogy Romániának volt a legnagyobb arányú lakosságvesztése. Az ENSZ becslése, hogy a 2007-es Európai Unióhoz való csatlakozása óta, 3,4 millió román állampolgár ment el az országból.

Ezeket az adatokat figyelembe véve, elmondható, hogy „Romániai hosszú távon vesztese, a jelenlegi, Európai Unió belső migrációs folyamatainak.”

Hirdetés
Iskolát keresel gyermekednek? Katt ide!

Életkörülmények néhány adat tekintetében

Ha az élet néhány területére vonatkozó statisztikát megnézünk, akkor sok konzekvencia levonható az egy-egy országban élő emberek pénzügyi életszínvonaláról.

Jövedelemszegénység, anyagi nélkülözés Európai Uniós országok tekintetében

Az Eurostat 2015-ös adatai szerint megvizsgálhatjuk, hogy a népesség hány százaléka van nehéz helyzetben, tartós nélkülözés, jövedelemszegénység és a munkahiány miatt.

Románia 1. helyen áll ebben a felmérésben is, a lakosság 14%-a van kitéve szegénységnek, Magyarország 12. a sorban 8,2%-os arányban.

Következtetések

Ezeknek az információknak a birtokában, minden ember képes következtetést levonni a jelenlegi helyzetről, Románia, illetve Magyarország tekintetében. Miért is gondolják a romániai fiatalok, hogy külföldön könnyebben fognak boldogulni, több lehetőségük van, több pénz kereshetnek, jobb életszínvonalat érhetnek el, mint hazájukban? Mert valószínűleg igazuk van. Fontos mindezek tudatában, hogy a fiatalok számára minél több tehetséggondozói és támogatói program jöjjön létre, hogy az életüket hazájukban is képesek legyenek felépíteni a megfelelő körülmények között.

Források

 

Finkenzeller Kitti

Szólj hozzá!