„Pezsgő és kaviár”

„Шампанское и икра”

Folytatva gasztronómia rovatomat, egy különleges ínyencséget szeretnék bemutatni Önöknek, ami megtestesíti a kulináris eleganciát, az ízek együttes harmóniáját. A kaviár az orosz konyhaművészet különlegessége, világszerte ismert perzsa eredetű szó, ami halikrát jelent.

Fekete kaviár
Fekete kaviár

A kaviárnak két fajtája létezik a lazacé, ami kissé átlátszó, sárgás árnyalatú és a tokhalé, ami fekete színű. Viszont, ami a legkülönlegesebb és egyben a legdrágább is, az az albínó tokhalból nyert kaviár, ami fehér. A tokhal kaviár „fekete aranyként” is ismert, Erzsébet (Sisi) osztrák császárné és magyar királynő is használta arcpakolásként a legendák szerint. Az Ókori Perzsiában gyógyszerként fogyasztották, mivel a fekete kaviár több féle vitaminban gazdag, valamint a sejtmegújításban is nagy szerepet játszik, ezért a mai napig a kozmetika ipar is használja.

Magyarországon az egyik leghíresebb kaviár feldolgozó és forgalmazó Polezhaev Tradition brand családi vállalkozás Orosz tulajdonosával beszélgettem, hogy miért Magyarországot választotta vállalkozása helyszínéül, és viszi tovább a generációról generációra hagyományozódó tudását.

Polezsajev Mihály a családjával
Polezhaev Mihály a családjával

– Mióta foglalkozik kaviár feldolgozással?

Hirdetés
Iskolát keresel gyermekednek? Katt ide!

– Négy éves korom óta foglalkozok kaviárral, mi Oroszországban a Távol-keleti részen fekvő Kamcsatkán (Камчатка) éltünk. Voltak felmenőim és rokonok, akik fekete kaviár feldolgozással foglalkoztak, Oroszország egyik legrégebbi városában, Asztrahánban (Астрахань). Több generáció tapasztalatát használjuk a mai napig – meséli Polezhaev Mihály.

– Rengeteg országban éltem és jártam be azokat, mint például Franciaország, Spanyolország, de a legszebb ország az összes közül szerintem Magyarország. Mivel felmenőim között magyarok is vannak, ezért itt szerettem volna, hogy jelen legyen a Polezhaev Tradition családi vállalkozásunk.

– Országosan vagy világszerte árusítják a termékeiket?

– Világszerte árusítjuk, mint például Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban. Éves szinten körülbelül 30 vásáron vagyunk jelen külföldön, valamint a cég a nemzetközi kiállításokon is bemutatásra kerül. Nagyon sok munkánk van abban, hogy a vendégeinknek a legminőségibb termékeket tudjuk biztosítani. Szinte mindenhol a világon, mint például Franciaországban, vannak luxus kaviár házak. Az a célom, hogy ebben a gyönyörű országban, Magyarországon is létre tudjam hozni nemzetközileg elismert kaviárházat, ami Budapesten kiemelkedő szerepet tölt be.

– Hogyan ajánlja a kaviár fogyasztását?

– A legfontosabb, hogy fém evőeszközzel ne szedjünk belőle, mivel reakcióba lép a kaviárral, és megváltoztathatja az ízeket. Általában gyöngykagylóból, fából, vagy aranyból készült kaviárkéssel érdemes szedni. A kaviárt többféle képpen is lehet fogyasztani. Első sorban magában, hogy az ízek magukban érvényesülni tudjanak, valamint pirítóssal, és tejföllel is lehet fogyasztani. Valamint tökéletes kiegészítés hozzá a pezsgő és nem utolsó sorban egy kupica hűtött vodka is.

A budapesti üzletben többféle kaviár kóstolására volt lehetőségem, ami teljes mértékben meggyőzött arról, hogy a Polezhaev Tradition-nél maximális profizmussal készítik el a világ szerte ismert kulináris ínyencséget.

 

Bárdi-Farkas Linzi

“„Pezsgő és kaviár”” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!