Politikai uborkaszezon – Időközi választások – Balatonalmádi-Keszthely polgármester választás

Politikai uborkaszezonnak hívjuk azt a jelenséget, amikor nincsenek fontos események, történések a politikában, ez általában a nyári időszakra tehető. Ilyenkor a politikai élet stagnál, a politikusok is nyaralnak, mint ahogy a választók is.

Mára már túlzás azt mondani, hogy ebben az időszakban egyáltalán nem hallunk a politikai élet felől, hiszen a digitális világ előre haladtával mindennap belebotlunk egy-egy politikai témájú cikkbe, hírbe.

 

2022-ben sincs megállás

A koronavírus „eltűnt” mindennapjainkból, az országgyűlési választások lezajlottak. Április 3-a után a politikusok ünnepeltek, vagy gyászolták vereségüket, a politikai elemzők pedig elemeztek. Megérkezett a nyár, a társadalom fellélegezhetett.  Azonban az időközi választások időszaka jön, így folytatódik a politikai nagyüzem.

 

Az Egyesült Államokban például szuperkeddnek nevezik azt az időszakot, amikor számos helyszínen egyszerre rendezik meg az előválasztást. Magyarországon június 26-án, amely vasárnapra esik, 21 helyszínen kerül megrendezésre az időközi választás. Ezen körzetek mindegyike tízezer főnél nagyobb lélekszámú. Akik figyelemmel követik a politikát, azok számára érdekesnek bizonyulhat az ilyen időközi választások eredménye is, hiszen körvonalazódik a pártok közti erőviszony.

Hirdetés
Iskolát keresel gyermekednek? Katt ide!

 

A részvételi hajlandóság valószínűleg alacsony tendenciát fog mutatni. Ennek oka a lezajlott országgyűlési választás, a nyár, illetve a több körzetben érzékelhető belháború. Mindezek mellett Balatonalmádiban, illetve Keszthelyen polgármester választás is lesz, melyből kifolyólag nem a teljes körzetben, hanem az érintett településen lesz megtartva a voksolás.

 

Milyen eredmények várhatóak?

A FIDESZ-KDNP az esélyesebb a voksolások nagy részénél. Számos közvéleménykutatás alapján a kormánypárt támogatottsága az egekben van. Az ellenzéki összefogás ezzel ellentétben a választások után megtört és a törésvonalak elmélyültek a pártok közt. A fővárosi körzetekben ettől függetlenül továbbra is az ellenzéki pártok indulnak nagyobb eséllyel, így tehát valószínűtlen, hogy a kormánypárt minden körzetet elvisz, azonban a többség támogatottságára a továbbiakban is számíthat.

 

Polgármesteri választás várható eredményei

Keszthely: Nem kell különösebb jóstehetség, hogy megtippeljük, hogy a FIDESZ-KDNP színeiben induló politikus fogja elnyerni a polgármesteri címet egyetlen induló jelöltként. Az önkormányzati képviselő választást is megrendezik ezzel egyidőben.

Balatonalmádi: Kistérségünk városában a FIDESZ-KDNP polgármester jelöltje mellett számos független is pályázik a pozícióra.

 

Finkenzeller Kitti

 

Szólj hozzá!