Téli madáretetés

Az egyik legismertebb és leggyakrabban alkalmazott madárvédelmi tevékenység a téli madáretetés. A rovarokkal táplálkozó énekesmadaraink többsége ősszel elvonul melegebb éghajlatra, mivel nem találják meg a természetes táplálékukat.

Némely nálunk költő, vonuló énekesmadár faj (például: vörösbegy, fekete rigó, házi rozsdafarkú) kis számban áttelel az állandó madarainkkal együtt. Ezen fajok állománya kiegészül az északi országokból délebbre vonuló fajtársaikkal és olyan, csak északon költőkkel, mint a színes csonttollú. Más fajok csak kis számban fészkelnek nálunk (például: fenyőrigó, keresztcsőrű), de télen nagy csapatokban telelnek át hazánkban. Fontos tudnunk, hogy a téli madáretetés döntő részben rólunk, az emberekről szól. Az énekesmadarak emberi segítség nélkül vagy átvészelnék itt a telet, vagy a tartósan maradó időjárási szélsőség és a táplálékhiány esetén délebbre vonulnának.

Akkor miért etessünk? – teheti fel joggal a kérdést az Olvasó. A téli időszak beköszöntével az áttelelő énekesmadarak számára lecsökken a szabadon fellelhető táplálék mennyisége. A madarak túlélési esélyét javíthatjuk a téli madáretetéssel. Szenzációs élményt szerezhetnek maguknak a gyerekek és a felnőttek egyaránt a madarak megfigyelésével, amely így a természeti értékeink megóvására ösztönöz bennünket. A madarak téli etetésével a kertünkben természetes módon csökkenthetjük a gyommagvak terjedését és a kártevők mennyiségét, valamint elősegíthetjük a madarak egész éves megtelepedését.

Az etetést novemberben kezdjük (ha most állunk neki először, vagy új helyen akkor akár októberben is lehet) és március végéig (késői fagyok esetén április közepéig) folytassuk. Ahogy a tavasszal megújuló növényi-, és rovarélet elegendő táplálékot biztosít, abba kell hagynunk az etetést. Ezt a téli madárforgalom erős lecsökkenése, majd megszűnése is jelezni fogja. Amennyiben elkezdtünk egyszer etetni, folyamatosan etessünk a megadott időszakban. Sokkal nagyobb kárt okozunk, ha elkezdjük és abbahagyjuk, mintha el se kezdtük volna. Amennyiben eddig nem etettünk, már ne kezdjük el, inkább készüljünk fel novemberre. Ha eddig etettünk, a legfontosabb, hogy az éjszakai hideget követően a madarak minden reggel találjanak táplálékot az etetőkben. Ne etessük a madarakat egész évben! A nyári madáretetés a természetestől eltérő táplálkozási viszonyokat teremt. Csak akkor biztosított az önfenntartó, egészséges fennmaradása, énekesmadarainknak, ha a lehető legnagyobb mértékben az élőhelyi környezetük kínálta feltételekhez alkalmazkodva élnek.

Hirdetés
Iskolát keresel gyermekednek? Katt ide!

A legjobban bevált téli madáreleségek az olajos magvak, különösen a nem pörkölt és nem sózott fekete napraforgó. Etethetünk még más apró szemű magvakkal: kölessel és mákkal is. Adhatunk mogyorót és megtört formában diót is. Állati eredetű zsiradékot is tegyünk ki, de csak olyat, ami nem füstölt és nem sózott faggyú vagy vaj. Ezeket leginkább a tartós fagyok idején keresik fel a madarak. Vásárolhatunk cinkegolyót, de magunk is készíthetünk faggyúpogácsát. A rigófélék nagyon kedvelik a kihelyezett almát. Kenyérrel, kenyérmorzsával soha ne etessünk, mert bélgyulladást okoz, továbbá sózott húsokkal, szalonnával etetve emésztőrendszeri gondokat okoznánk madarainknak. Figyeljük meg, melyik madár hol szeret táplálkozni. A verebek, balkáni gerlék, pintyek, tengelicek nagyon szeretnek talajetetőről enni egy védett fa vagy bokor közelében. A csuszkák és a cinegék kedvelik a függő etetőket, valamint az ablaketetőket is látogatni. Ha van macskánk, vagy a környéken sok a macska, kerüljük a könnyen megközelíthető etetőtípusokat, magasra helyezett tálcás etetővel, függő etetővel, vagy dúcetetővel távol tarthatjuk a veszélyes négylábúakat. Szúrós, tüskés ágak, esetleg szögesdrót oszlopra erősítésével elősegíthetjük, hogy madáretetőnk ne váljon macskaetetővé.

Figyeljük meg a madarak viselkedését! Elsőre talán meglepő lehet a nagy fakopáncs látványa a faggyún táplálkozva. Egy meggyvágó tekintélyt parancsoló megjelenése mindig érdekes látnivaló. Előbb-utóbb felbukkanhat az etető körül a karvaly, aki elsősorban az énekesekre vadászik. Megfigyelése izgalmas, ne nehezteljünk rá, hiszen nem hozhat mindenkit lázba az olajos magvak fogyasztása.

 

Írta és fényképezte:

Szentmiklósi-Nagy Kornél

Természetvédelmi őr

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

 

2021 februári lapszám

https://balatoniranytu.hu/lapszamok/

Szólj hozzá!