Valamit visz a víz…

Balatoni horgász
A horgászat sport, ami felüdíti a testet-lelket

Csak egy laikus vagyok, aki sok horgásszal találkozik nap, mint nap. A legnagyobb balatoni horgász-érdekképviselet vezetőjeként, több mint 40 éve balatoni horgászként szeretném megosztani gondolataimat a Kelet-Balaton, a Fűzfői-öböl halállományáról, hal bőségéről vagy hal hiányáról.

Ha némelyik horgász annyi halat vihetne haza amennyit szeretne, akkor nem hogy hal, de lassan már víz sem lenne a Balatonban. A horgászat egy szabadidős sporttevékenység, mely a hal megfogásának élménye mellett a természet csendjének, gazdagságának, szépségének „megölelését” is nyújtja a horgász számára. Jó néhányszor megy haza a horgász bosszankodva, hogy nem volt fogási sikere, megfeledkezve arról az élményről melyet a Balaton nyújtott neki.

Hirdetés
Iskolát keresel gyermekednek? Katt ide!

A magyar tenger felszíne 600 km2. Mint minden más vízterület, kínál jobb vagy rosszabb életteret a halaknak, jobb-rosszabb fogási eredményt a horgászoknak. Ami a fürdőzőknek jó, az a halaknak sajnos nem. A Balaton keleti medencéjének vize sokkal tisztább, mint a középső, illetve a nyugati medencében. Ennek köszönhetően jóval kevesebb a természetes élelem, mely táplálja halainkat. Planktonok, férgek, lárvák hiányában kevesebb a kishal, ennek hiányában jóval kevesebb a ragadozó hal is. A nyugati medencében közel egyharmaddal nagyobb a halsűrűség, mint nálunk. Ezt ismerve a halgazdálkodó jóval több pontyot, előnevelt süllőt telepít a keleti medencébe, mint más területekre. Kérésünknek megfelelően inkább tavasszal telepítenek visszafogható méretű pontyokat, tudva, hogy sajnos az őszi telepítésű halak a tihanyi vermelés után a nyugati medencébe vándorolnak tovább.

Minden rosszban azonban van valami jó is. A 2012 decemberében leállított halászat eredménye jól látszik a keszegfélék állományában, ismét lehet „lapát” keszegeket fogni. A pontyok pedig rákaptak a keleti medencében nagy tömegekben található invazív kvagga kagylókra, itt tartva őket, jelentős tömegnövekedést eredményezve. Van jócskán hal a keleti medencében, rájuk kell találni! Horgászmódszer, csali, napszak, fogási hely változtatása eredményesebb horgászatot eredményezhet.

 

Balogh Tibor

elnök

Balatoni Horgászegyesületek Szövetsége

 

2021 májusi lapszám

https://balatoniranytu.hu/lapszamok/

Kép forrása: pixabay.com

 

Szólj hozzá!