Vízbiztonság felsőfokon

Különösen érdemes ezekre odafigyelni a Balatonon

A Balaton partján pihenni az egyik legcsodálatosabb dolog, azonban számos dologra kell figyelni. A tanácsokat megfogadva és a fürdőzés szabályait betartva biztonságosan tölthetjük a gyönyörű tó partján az időnket.

Az állóvizek besorolásában a Balaton sekély vizűnek számít, azonban számos ponton akad mély, és ebből kifolyólag a fürdőzőkre veszélyes része. A tó medrét formálják a szél által keltett áramlások, ezáltal elmondható, hogy az északi parton mélyítik a medreket az áramlatok, míg a délin feltöltik. Emiatt tapasztalhatjuk, hogy a déli parton lévő strandokon akár 200-300 métert is sétálhatunk be amíg kellemes mélységig lepi el testünket a víz, azonban itt is figyelnünk kell a hirtelen mélyülő részekre. Az északi parton a délivel ellentétben már 40-50 méter után is kb 1,2 méter mélységű vízben találhatjuk magunkat.

Emiatt kell fokozottan ügyelni, hogy vizibicikliről vagy csónakról nem szabad fejest ugrani a vízbe. Az eszköz könnyen sodródhat pár métert, ahol a vízszint változhat. A különböző turzások viharok, időjárás változások következtében is könnyen megváltozhatnak.

Fontos megemlíteni az úgynevezett marásvonalat a Balatonban. Azt a vonalat jelenti, ahol a meder hirtelen mélyül, így pár méteren belül akár több méteres vízmélység található. Nehéz a felismerése, a tó hosszmenti áramlásai következtében alakult ki, fontos tehát odafigyelni, hogy a kijelölt strandterületen tartózkodjunk.

Hirdetés
Iskolát keresel gyermekednek? Katt ide!

3,5 méteres az átlagmélység, azonban számos helyen mélyebb vízzel is találkozhatunk. Az úgynevezett tihanyi kút 12-13 méter mélységű és a közvetlen part mellől indul. Kialakulása a Tihanyi-félsziget természetes szűkülésének a következménye, melynél a hosszirányú áramlatok felgyorsulnak, nem engedik az iszapot leülepedni, ezáltal folyamatosan mélyül a meder. A hajózók számára fontos információként szolgálhat, mivel hirtelen sekélyedik a víz, így fontos a kijelölt hajó útvonal betartása.

Az ismeretlen strandon való fürdőzés elött jó, ha tájékozódunk a strand adottságairól, mint például a vízmélység. Megtalálhatóak a 120 cm-res mélységet jelző táblák is a fürdőhelyeken, illetve a piros-fehér jelzésű bóják, amely a strand határát jelölik ki.

 

Ezen információkon felül fontos megemlíteni, még mik azok a dolgok, melyekre figyelni érdemes.

  • Tiltott helyen való fürdés elkerülése.
  • Aki nem tud jól úszni, ne menjen mély vízbe, a vízieszközökről való hirtelen vízbeugrást kerülje!
  • A szabad vizekben 6 éven aluli, továbbá 12 éven aluli úszni nem tudó gyermek csak felnőtt közvetlen felügyeletében fürödhet.
  • A vízibicikli vízi eszköznek minősül, így vihar jelzésnél, vagy tiltott területen annak használta nem megengedett.
  • Szív- és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők soha ne tartózkodjanak egyedül a vízben!
  • Alkoholos állapotban, illetve közvetlen étkezés után ne menjenek vízbe!
  • Felhevült testtel ne ugorjanak vízbe!
  • A jól úszók számára is kötelező a mentőmellény viselése a vízi eszközökön.

 

Finkenzeller Kitti

Szólj hozzá!